Blijf op de hoogte

Leven met acuut coronair syndroom

Coronaire Hartziekte (CHZ), ofwel coronair lijden, is een chronische ziekte. Wat betekent dat voor de patiënt en hoe moet een patiënt zijn of haar leven daar goed op inrichten? Dr. Rik Hermanides is interventiecardioloog in Isala te Zwolle. Hij bespreekt hoe het leven met coronair lijden eruitziet.

Hoe moet de patiënt zijn of haar leven inrichten als sprake is van chronisch coronair syndroom?

“Na het doormaken van een event als een hartinfarct is acceptatie vaak de eerste stap. Daarna het besef wat er is gedaan na opname en de derde stap is dat de patiënt zich gaat realiseren wat er moet gebeuren om gezond te worden of te blijven. De eerste gesprekken in de polikliniek na ontslag gaan hier vaak over: aandacht voor aanpak van de risicofactoren.”

Wat kan wel en wat kan niet?

“Na het doormaken van een eerste event is aanpassen van de leefstijl zeer belangrijk. Roken wordt ten strengste ontraden. Therapietrouw ten aanzien van medicatie is een voorwaarde. Het dringende advies dat de cardioloog meegeeft is om goed te letten op voeding en het gewicht, en beweging. Er is veel aandacht voor educatie en uitleg. En herhaling van adviezen en uitleg.”

Waar kan een patiënt met coronair lijden terecht voor vragen en lotgenotencontact?

“Veel regio’s in Nederland hebben een centrum voor hartrevalidatie. Dit raden we aan voor elke patiënt met een acuut coronair syndroom. In de eerste tien-twaalf weken na een event is hier een intensieve training, ook weer met educatie en informatie. Dit is ook een prima plek voor lotgenotencontact. Wij krijgen er heel veel positieve berichten over.”

Welke psychosociale klachten ondervindt iemand met coronair lijden?

“Dat wisselt sterk. Sommigen voelen zich veel fitter en energieker, anderen zijn juist wat futloos. Regelmatig is er angst voor een nieuw event en soms zelf wat depressieve gevoelens. Het vertrouwen in het lichaam is vaak weg, mensen hebben angst om te bewegen terwijl dat juist goed is.”

Welke adviezen geeft u patiënten mee?

“De behandeling van het acuut coronair syndroom is in Nederland een van de beste ter wereld. Daardoor kunnen we onze patiënten vaak goed nieuws meegeven, te motiveren en op te beuren en dat veel dingen in het leven nog prima zijn uit te voeren. Zoals gezegd, aandacht voor de risicofactoren en leefstijl is iets wat ik uiteraard meegeef.”

Hoe kun je patiënten motiveren om een goede leefstijl vol te houden?

“Bijvoorbeeld door te wijzen op de positieve effecten. En er zijn allerlei handige apps, zoals U-Prevent, die goed kunnen helpen en laten zien wat het betekent om een gezonde leefstijl te volgen. En in de hartrevalidatie zijn verschillende mensen beschikbaar die daar een positieve rol in kunnen spelen.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Gerelateerde artikelen

Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, zitten vaak met veel vragen. Interventiecardioloog dr. Rik Hermanides (Isala te Zwolle) krijgt deze vragen regelmatig gesteld op zijn spreekuur. Hij bespreekt hier de…

Ondanks behandeling van een acuut coronair syndroom met medicatie, een dotter- of stentbehandeling of een bypassoperatie, bestaat altijd de kans dat klachten terugkeren en dat de patiënt een terugval ervaart.…

Voorkomen is beter dan genezen, en dus is de vraag of je coronair lijden kunt voorkomen een logische. Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) legt uit wat de mogelijkheden…

Wie stelt de diagnose CHZ (Coronaire Hartziekten) of coronair lijden? En hoe gaat dat in z’n werk? Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) geeft antwoord op deze vragen. Door…

Als de diagnose coronair lijden of Coronaire Hartziekte (CHZ) is gesteld, hoe gaat het dan verder? Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) legt uit wat de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.