Heb je regelmatig last van verstopping? Probeer dan eens vaker mango te eten. Onderzoekers van de Texas A&M University veronderstellen namelijk dat consumptie van het fruit een effectieve manier is om dit soort klachten te verhelpen.

Mango en vezelpoeder

Aan de studie, die onlangs is verschenen in het tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research, namen in totaal 36 volwassenen met chronische constipatie deel. Zij werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg de opdracht om dagelijks 300 gram mango te eten, wat gelijkstaat aan ongeveer 1 mango. De anderen kregen in plaats daarvan dezelfde hoeveelheid vezelpoeder als supplement.

Gedurende vier weken werd de voedingsinname van de deelnemers door middel van vragenlijsten in de gaten gehouden. Hieruit kwam naar voren dat beide groepen eenzelfde hoeveelheid calorieën, koolhydraten, vezels, eiwitten en vet binnenkregen.

De mate van constipatie werd zowel aan het begin als einde van de studie onderzocht.

Mango effectiever

Uiteindelijk kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat hoewel beide groepen minder last van verstopping hadden, de mangogroep het minste last had van klachten. Niet alleen bleek de frequentie van de constipatie te zijn afgenomen, ook hadden zij minder tekenen van ontstekingen. Het team verklaart dit resultaat met het feit dat mango’s veel vezels en polyfenolen bevatten. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam tegen schadelijke stoffen beschermen.

De wetenschappers stellen dat er meer onderzoek nodig is om te zien welke mechanismen er zijn betrokken bij het effect van mango’s op constipatieklachten.