Foodbloggers en fitgoeroes zweren er bij, “een glutenvrij dieet”. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het vermijden van gluten schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit zou dan gaan om personen zonder glutenintolerantie. Volgens de wetenschappers zou een dagelijkse gluteninname van minder dan 4 gram een hoger risico van 13% geven op diabetes type 2.

Populariteit van glutenvrij dieet

In Nederland wordt ongeveer 1 op de 6 mensen gediagnosticeerd met glutenintolerantie. Circa 160.000 mensen hebben de auto-immuunziekte coeliakie. Een glutenvrij dieet heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder mensen zonder een intolerantie, terwijl er geen direct bewijs is dat het gezondheidsvoordelen oplevert. Dit is een aanleiding geweest voor de onderzoekers van Harvard University’s TH Chan School of Public Health om meer duidelijkheid hierover te krijgen.

Studieopzet en resultaten

Van ruim 200.000 deelnemers onderzochten wetenschappers de gluteninname. De data was afkomstig van eerdere gezondheidsstudies, waarin deelnemers zelf hun voedingsinname registreerden. Dit deden ze over een periode van zo’n 30 jaar (1984-2013).

Het merendeel bleek een gluteninname van minder dan 12 gram te hebben. De groep met de laagste inname had een hoger risico op diabetes type 2. In totaal werden tijdens de onderzoekstermijn 16.000 deelnemers gediagnosticeerd met de aandoening.

Op basis van de resultaten raadt onderzoeker Zong aan om niet zomaar te starten met een glutenvrij dieet. Het risico bij het mijden van gluten is de “extra” toevoeging van andere producten
zoals boter, wat op de langere termijn een hoger risico op de vaatziekte diabetes type 2 kan geven.
Daarnaast bevatten glutenvrije producten vaak minder vezels en andere vitamines en mineralen, wat ze minder voedzaam maakt.

Meer onderzoek is nodig

Volgens Zong zijn er wel beperkingen aan de onderzoeksresultaten. Hij zegt hierover het volgende: “De deelnemers registreerden zelf hun gluteninname. Hierdoor was het ingewikkeld om een controle te houden. Daarnaast werd een deel van de deelnemers al gevolgd, voordat glutenvrije-diëten aan populariteit wonnen. Dit kan een vertekend beeld geven, omdat mensen dan ineens hebben kunnen besluiten om te stoppen met gluten-inname.”

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat onder meer in tarwe zit. Het zit in brood, pasta en veel overig bereid voedsel.
Bij een glutenintolerantie ontstaan er problemen in de maag en darmen zoals buikpijn, constipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Bron: American Heart Association