Hoewel vaak wordt gedacht dat melanoom uit bestaande moedervlekken ontstaat, blijkt dit niet zo te zijn. Onderzoekers uit Italië en Griekenland hebben aangetoond dat deze vorm van huidkanker zich beduidend vaker als nieuwe vlekken voordoet.

Ontstaan melanoom

Wetenschappers verschillen van mening over hoe melanoom ontstaat. Sommigen stellen dat de ziekte uit bestaande moedervlekken groeit en anderen zijn ervan overtuigd dat het nieuwe plekken veroorzaakt. Het team onderzoekers stellen dat dit geschil te maken heeft met het feit dat de studies gekeken hebben naar verschillende aspecten van de huidkanker. Zo waren sommigen gefocust op de dikte van de tumor en anderen keken naar kleur.

Nieuwe moedervlekken

Voor hun onderzoek bestudeerde het team data van patiënten met melanoom. Hierbij richtten zij zich op het ontstaan van de huidkanker. Ze analyseerden 38 studies, wat gelijkstond aan 20.126 melanomen.

Uiteindelijk werd ontdekt dat het merendeel (70,9%) van melanoom ontstond uit nieuwe plekken. Slechts een minderheid (29,1%) was uit bestaande moedervlekken gegroeid. Ook waren deze tumoren vaak dikker dan die uit bestaande plekken. Dit betekent dat patiënten met deze vorm een slechtere prognose hebben.

Huid controleren

De onderzoekers concluderen dan ook dat mensen regelmatig hun huid zouden moeten controleren op nieuwe moedervlekken en verdachte veranderingen. Zo stijgt de kans om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.

Zorg ervoor dat je bekend bent met je huidige vlekken, aldus de onderzoekers. Ook is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen schadelijke uv-straling. Ze adviseren in de schaduw te blijven, beschermende kleding te dragen en je in te smeren met waterresistente zonnebrand.

Meest agressieve vorm

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en ontstaat door een mutatie van de pigmentcellen. De gemuteerde cellen groeien excessief, waardoor tumoren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan uv-licht. Ultraviolette straling kan de huidcellen doen veranderen en het DNA beschadigen.

Melanoom is veel gemakkelijker te behandelen wanneer het vroegtijdig ontdekt wordt. De groei is dan nog beperkt tot de buitenste huidlaag. Als de ziekte later wordt gevonden, kan het in de diepere laag terecht zijn gekomen of zijn verspreid naar andere delen van het lichaam. De overlevingskans ligt dan veel lager.