Volg je momenteel een dieet? Overweeg dan eens om er 2 weken mee te stoppen. Onderzoekers van de University of Tasmania veronderstellen namelijk dat dit kan helpen om meer kilo’s kwijt te raken en je gewichtsverlies te behouden.

De studie is recent gepubliceerd in de International Journal of Obesity.

Twee diëten

Aan het onderzoek namen 51 mannen met obesitas deel. Ze hadden meegewerkt aan de Minimising Adaptive Thermogenesis And Deactivating Obesity Rebound study.

De mannen werden onderverdeeld in twee dieetgroepen. De eerste groep werd gevraagd gedurende 16 weken een dieet te volgen met beperkte calorie-inname. De anderen volgden ditzelfde dieet, maar moesten tussendoor pauzes van 2 weken nemen. Hun deelname duurde in totaal 30 weken, wat betekent dat ook deze groep in totaal 16 weken aan het diëten was.

Meer gewichtsverlies bij pauzes

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de mannen die tussendoor pauzes hadden genomen meer gewicht hadden verloren dan degenen die zich constant aan het voedingspatroon hadden gehouden. Ook bleek 6 maanden na het onderzoek dat deze deelnemers gemiddeld 8 kilo meer kwijt waren geraakt.

Wat is de verklaring?

De onderzoekers veronderstellen dat het lagere gewichtsverlies bij constant diëten te maken kan hebben met een aantal biologische mechanismen die worden gestimuleerd door de beperkte calorie-inname.

Wanneer de hoeveelheid voedsel wordt verminderd gedurende een dieet, wordt het zogenaamde rustmetabolisme vertraagd. Dit is het energieverbruik van je lichaam op een nuchtere maag en in ruststand. Volgens de onderzoekers wordt dit fenomeen ook wel adaptieve thermogenese genoemd. Als gevolg treedt een honger-reactie op, wat evolutionair gezien een overlevingsmechanisme is dat mensen helpt bij inconsistente voedselinname. Je lichaam gaat zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt en zal hierom minder verbruiken. Maar deze trage stofwisseling maakt het lastiger om gewicht te verliezen.

Meer onderzoek nodig

Het team benadrukt dat er meer onderzoek nodig is naar periodiek diëten, maar dat hun studie laat zien dat de vorm een goed alternatief is voor constante richtlijnen.