Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal revalidatie

De 63-jarige Arco de Bruin had al twee jaar last van zijn linkerheup voordat hij hulp zocht. Uiteindelijk werd de pijn zo ondraaglijk dat een heupprothese de enige oplossing was. Hij vertelt over de revalidatie ervan.

Aanloop naar de heupprothese

Hij ontzag zijn linkerbeen steeds meer naarmate de pijn toenam. Hierdoor werd zijn rechterbeen voortdurend extra belast. Pas toen de pijn zo erg was geworden dat lopen vrijwel onmogelijk was, ging hij naar zijn huisarts. Uit de röntgenfoto’s bleek dat het kraakbeen tussen heupkom en heupkop aan de linkerzijde volledig was weggesleten. Kop en kom schuurden bij iedere beweging tegen elkaar. Een heupprothese was de enige mogelijkheid om de oorzaak van de pijn weg te nemen.

De voorste benadering

Arco liet zich uitgebreid voorlichten over de diverse mogelijkheden. Hij bezocht een informatiebijeenkomst van een gespecialiseerde kliniek en sprak behalve met de arts-assistent ook ruim een uur met de chirurg die de operatie zou uitvoeren. Als enthousiast sporter, was voor hem van belang dat de operatie niet alleen technisch goed zou verlopen, maar dat de revalidatieperiode zo kort mogelijk zou zijn, zodat hij zijn dagelijkse activiteiten weer snel zou kunnen hervatten.

In overleg met zijn specialist koos hij voor de voorste benadering, een techniek waarbij alle spieren en pezen worden gespaard. “Het herstel zou sneller zijn en de pijn minder. Dat leek mij een ideale combinatie.”

Snelle revalidatie

Op 25 april om 11 uur werd Arco geopereerd, om halfdrie lag hij op zijn kamer en om halfzes stond hij met behulp van twee krukken naast zijn bed. Een dag later al liep hij, met krukken, de trappen in de kliniek op en af. Drie weken later maakte hij zijn eerste fietstocht door de buurt en op 25 mei fietste hij voor het eerst naar de fysiotherapeut, een tocht van circa dertig minuten.

Wandelingen van twee tot drie kilometer vormen evenmin een probleem. “Het is ongelooflijk, maar afgezien van een beetje spierpijn heb ik geen dag pijn gehad aan de wond of aan mijn heup.”

Dagelijkse oefeningen en fysiotherapie

Tijdens de periode van revalidatie kan Arco vanuit huis werken. Hij combineert dit met zijn dagelijkse oefeningen en de fysiotherapie. De vooruitgang is een maand na de operatie duidelijk zichtbaar. Fietsen, lopen, op één been staan, alles lukt. Volgens de chirurg en de fysiotherapeut is het simpelweg een kwestie van tijd om weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam. “Sinds kort kan ik, staand op mijn linkerbeen, mijn rechtervoet weer afdrogen. Eigenlijk gaat alles goed zolang ik maar niet besef wat ik doe. Ik moet leren om niet te denken maar gewoon te doen.”

Gerelateerde artikelen

Het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een van de ziekten en syndromen die zeer zelden voorkomt in Nederland. Naar schatting telt ons land ruim 3300 patiënten. Voor hen geldt, net als…

Hoe ziet je leven eruit als je kind ernstig meervoudig gehandicapt is, en men niet weet hoe dat kan? Sarah Groen (30) vertelt over de zeldzame ziekte van haar dochter…

Jaarlijks worden in Nederland vele duizenden knieprothesen geplaatst. Wanneer mensen last hebben van versleten knieën kan het vervangen van het beschadigde kniegewricht door een kunstknie uitkomst bieden. Dat gold ook…

Bart Duijn (33 jaar) werkt 2,5 jaar als vrijwilliger bij een dierenopvangcentrum. Het vrijwilligerswerk heeft Bart structuur gebracht en inmiddels heeft hij zelfs weer zicht op een betaalde baan. Bart…

Wat een leuke studentenvakantie had moeten worden, eindigde voor Jaap Bressers in een drama. In 2005 vertrok hij naar Albufeira om als barman te gaan werken. Een onschuldige duik in…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.