Een voedingspatroon dat voor het grootste deel uit plantaardige producten bestaat, kan mogelijk helpen om overgewicht te voorkomen. Dat stellen wetenschappers van het Erasmus MC.

9641 volwassenen

Voor de studie, die onlangs werd gepresenteerd op the European Congress on Obesity, bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 9641 volwassenen die gemiddeld 62 jaar oud waren.

Het team focuste zich in het bijzonder op het voedingspatroon van de deelnemers. Ook hun BMI, middelomtrek en lichaamsvetpercentage werden in acht genomen.

Om de hoeveelheid plantaardige voeding te vergelijken met de hoeveelheid dierlijke voeding, maakten de wetenschappers gebruik van een zogenaamde score-index. Hierbij kregen de deelnemers punten in het geval zij noten, fruit en groenten aten en strafpunten wanneer zij kozen voor vlees, vis of zuivel.

Hoge score, laag BMI

Uiteindelijk zag het team dat de mensen met de hoogste scores over het algemeen een lager BMI hadden. Dit verband bleef ook zichtbaar na het in beschouwing nemen van andere factoren, zoals socio-economische achtergrond en lichamelijke beweging.

Deelnemers met een score van 10 op de index bleken een significant lager BMI en vetpercentage te hebben in vergelijking met degenen die 0 scoorden. Daarnaast waren hogere scores verbonden aan een kleinere middelomtrek.

Het effect van plantaardige voeding bleek bovendien sterker bij de deelnemers tussen de 45 en 65 jaar oud in vergelijking met de 65-plussers.

Vegetarisch niet nodig

De wetenschappers stellen dat hoewel sprake lijkt te zijn van een duidelijk verband, de resultaten van hun studie nog geen oorzaak-gevolgrelatie aantonen. Wel vormt het een duidelijke ondersteuning van recente adviezen over het eten van meer plantaardige voeding.

Het team benadrukt dat het niet noodzakelijk is om compleet vegetarisch of veganistisch te worden om van plantaardige voeding te profiteren. Simpele aanpassingen, zoals het dagelijks vervangen van 50 gram rood vlees met 200 gram groenten, zijn genoeg.