Hylke Boelens en Gitte Smolders zijn diëtist met een specialisatie in de klinische psycho-neuro-immunologie. Dit wil zeggen dat zij kijken naar de mens als geheel. Vanuit die visie ontwikkelen zij het PowerSlim concept en producten. PowerSlim is een afslankprogramma door een koolhydraatarme levensstijl aan te leren met professionele ondersteuning van een coach. Hylke en Gitte lichten het programma toe.

Hoe ziet de werkwijze van PowerSlim eruit?

Gitte: “Een cliënt komt bij een PowerSlim-coach met het doel om af te vallen. Het behandelplan bestaat uit drie fasen. Het doel van de eerste fase is om een staat van vetverbranding te komen met behulp van koolhydraatarme producten van PowerSlim. Deze producten bevatten weinig koolhydraten en veel eiwitten en ze worden aangevuld met natuurlijke voedingsmiddelen. Hierdoor gaat het lichaam over op vetverbranding zodat de cliënt gaat afvallen. Die vetverbranding start gemiddeld na drie dagen. Als de cliënt 80 procent van het gewenste gewichtsverlies heeft bereikt, gaat hij of zij over naar fase 2. Er zijn meer dan 100 verschillende producten voor elk eetmoment en ze zijn eenvoudig in te passen in het eetpatroon van een gezin.”

Hylke: “Fase 2 is de overgangsfase: de koolhydraatarme producten worden afgebouwd en vervangen door meer en meer onbewerkt voedsel uit de supermarkt totdat de cliënt een natuurlijk verantwoord voedingspatroon heeft en overgaat naar fase 3: de stabilisatiefase. Het doel is om dit een jaar vol te houden en leefstijlverandering plaatsvindt. De cliënt is op een gegeven moment gewend aan de nieuwe leefstijl.”

Hoeveel maaltijden gebruikt de cliënt per dag?

“We gaan in het begin uit van vijf tot zeven eetmomenten per dag. Er is geen hongergevoel omdat de PowerSlim-producten veel eiwit bevatten. Eiwit verzadigt goed en zorgt voor behoud van de spiermassa. Dit is heel belangrijk om de stofwisseling op peil te houden. Door de koolhydraatbeperking stabiliseert de bloedsuikerspiegel, hierdoor voel je je fitter. Later wordt het dieet meer persoonlijk en kan een cliënt mogelijk toe met minder maaltijden per dag om op gewicht te blijven.”

PowerSlim is niet echt een dieet. Hoe zou je het willen omschrijven?

Hylke: “Bij een klassiek dieet gaat het om beperken van calorieën. Wij kijken meer naar de functie van verschillende voedingsstoffen. Het is het beste om koolhydraten te beperken en dat heeft effect op het aanspreken van de vetreserves in het lichaam. Een ander verschil is de intensieve coaching, ter ondersteuning en om een goed eetpatroon aan te leren. Het PowerSlim-programma is alleen te volgen bij een opgeleide en gecertificeerde voedingscoach; zij bieden ook ondersteuning bij de complete leefstijlverandering met vermindering van stress, gebruik van alcohol, slaap, beweging en voeding.”

Kan het programma er ook voor zorgen dat mensen met diabetes type 2 kunnen stoppen met hun medicatie?

”We maken dit in de praktijk regelmatig mee. Een koolhydraatarm voedingspatroon is van belang bij mensen met diabetes en heeft de beste wetenschappelijke onderbouwing. Het is per persoon verschillend hoe lang het duurt voordat iemand kan stoppen met medicatie. Het is daarom essentieel dat deze cliënten goed begeleid worden en dat het gewicht en bloedsuiker gemonitord worden tijdens het volgen van het PowerSlim-programma.”

Lees hier meer over het afslankprogramma van PowerSlim: www.powerslim.nl