Voor psoriasispatiënten kan het lastig zijn om in te schatten wat helpt bij het verzorgen bij de huid. Klachten zijn vaak leeftijdsgebonden waardoor een behandeling voor tieners/twintigers goed kan werken, maar voor dertigers/veertigers niet. Ontdek per leeftijdscategorie psoriasistips om veelvoorkomende klachten tegen te gaan.

Tieners en twintigers

Bij deze groep zijn veelvoorkomende problemen een vettige hoofdhuid en acne in het gezicht of over het lichaam. Het verzorgen van de hoofdhuid is belangrijk bij deze groep. Hormonale veranderingen en verhoogde olieproductie van de talgklieren zorgen voor last van roodheid en schilfers. Dit is te behandelen met antischilfershampoos, waarvan sommige ook bestandsdelen bevatten die de jeuk en roodheid kunnen verminderen. Producten met een uitdrogende werking zoals gels zijn beter om te vermijden. Deze verergeren de psoriasis juist.

Acne wordt vaak behandeld met retinoïden en antimicrobiële middelen. Deze kunnen veel irritatie geven en de huid uitdrogen. Retinoïden zijn geneesmiddelen die in samenstelling op vitamine-a lijkt en voor een gezonde huid zorgt. Antimicrobiële middelen helpen tegen het bestrijden van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Vermijd het gebruik van poriënstrips en scrub- en peelingmiddelen voor het gezicht en lichaam.

Dertigers en veertigers

Verbranding door de zon en ouderdomsvlekken komen bij deze groep vaak voor. Het laatste is te bestrijden met retinoïden. Vanwege de mogelijke irriterende werking is het verstandig om alleen middelen te gebruiken die door een dermatoloog zijn voorgeschreven.

Tegen verbranding door de zon is het belangrijk om natuurlijke minerale zonnebrandcrèmes te gebruiken die zink of titanium bevatten en hydraterend werken. Crèmes op basis van chemische middelen kunnen beter niet gebruikt worden. Deze kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Vijftigers en ouder

Veranderingen in de huid- en haarstructuur, verven van het haar en cosmetische chirurgie zijn veelvoorkomend voor deze leeftijdscategorie. Tegen een droge hoofdhuid of droog haar is een haarmasker raadzaam. Tijdens of na het douchen op de natte huid een natuurlijke olie aanbrengen helpt ook tegen een droge (hoofd)huid.

Voor het verven van het haar is het verstandig om natuurlijke verfproducten te gebruiken die geen ammoniak bevatten. Dit helpt om verergering van psoriasis te voorkomen. Wanneer cosmetische chirurgie wordt overwogen is het goed om te weten dat littekens of laserbehandelingen psoriasisletsel kunnen veroorzaken.

Bron: Psoriant | Ledenblad van Psoriasis Liga Vlaanderen.