De subarachnoïdale hersenbloeding (SAB) komt vaker voor bij vrouwelijke rokers. Volgens hoofdonderzoeker Joni Lindbohm hebben vrouwen die per dag meer dan een pak sigaretten roken tot 8 keer meer kans op deze vorm van een beroerte.

Wat is een subarachnoïdale bloeding?

Een subarachnoïdale bloeding is een hersenbloeding in de hersenvliezen. Om precies te zijn betreft het een bloeding onder het spinnenwebvlies in de subarachnoïdale ruimte. Beroertes zoals deze ontstaan vaak door het scheuren van een aneurysma in de hersenen. Een aneurysma is een gedeeltelijke verwijding of uitstulping van een slagader.

Meer vrouwen met SAB

In dit onderzoek zijn ongeveer 21 jaar lang statistieken over 65.521 rokers en niet-rokers bijgehouden. In totaal kregen 492 personen een SAB, waarvan 55% een vrouw was. Volgens Lindbohm is het onduidelijk waarom een SAB vaker bij vrouwelijke rokers voorkomt, terwijl ze een vergelijkbaar aantal sigaretten roken als mannen. De schade die roken toebrengt heeft volgens haar meer effect op vrouwen.

De resultaten lieten ook zien dat vrouwen 3 keer meer kans hadden om een SAB te krijgen als zij tot 10 sigaretten per dag rookten. Deelnemers die kort na de start van het onderzoek stopten met roken, bleken achteraf een vergelijkbaar risico te hebben op SAB als niet-rokende deelnemers.

Controle en behandeling aneurysma

Het grotere risico op een hersenbloeding bij vrouwelijke rokers is zorgelijk. Regelmatige controle en (eventuele) behandeling van aneurysma’s is dan ook nodig. Hierdoor worden beroertes voorkomen die ernstige gevolgen (en misschien zelfs overlijden) met zich meebrengen. Lindbohm en collega’s benadrukken dat dit onderzoek een toevoeging is aan het bewijs dat roken een belangrijke factor is voor een beroerte.

Bron: Stroke.