Leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang is onvermijdelijk, maar er zijn manieren om deze te vertragen. Onderzoekers van the National Institute of Complementary Medicine hebben hier een nieuw middel aan toegevoegd. Aerobics blijkt te kunnen bijdragen aan het behoud van goed functionerende hersenen.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift NeuroImage.

Aerobicsprogramma’s

Voor hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers 14 klinische studies en 737 breinscans die zowel voor als na deelname aan aerobics-sessies werden genomen.

Alle deelnemers waren tussen de 24 en 76 jaar oud, waarbij de gemiddelde leeftijd 66 was. Sommige van hen waren cognitief gezond, maar anderen hadden milde cognitieve achteruitgang, depressie of schizofrenie. Zij namen deel aan aerobicsprogramma’s van 3 à 4 maanden die bestonden uit 2 tot 5 sessies per week. Hierbij moesten ze spinnen, lopen en rennen op een loopband.

Aerobics en de hippocampus

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat aerobics het algehele volume van de hippocampus niet beïnvloedde. Dit is de regio van het brein die een sleutelrol speelt in het geheugen. De sport zorgde echter wel voor een grotere linkerkant van deze hersendeel. Deze kant is betrokken bij de geheugenfunctie en het verbale leren.

De wetenschappers concluderen dan ook dat aerobics leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang kan voorkomen, doordat het de linkerhelft van de hippocampus verkleint. Met andere woorden kan het zorgen voor het behoud van goed functionerende hersenen.

Voorkomen van Alzheimer

Het team denkt dat de resultaten van hun studie kunnen bijdragen aan het voorkomen van degeneratieve stoornissen, zoals de ziekte van Alzheimer. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de precieze mogelijkheden te ontrafelen.

Wat is aerobics?

Aerobics is een manier van bewegen die de hartslag versnelt en het orgaan stimuleert om meer zuurstof door het lichaam te pompen. Tegelijkertijd leidt het niet direct tot een ademhalingstekort. Voorbeelden van aerobics zijn zwemmen, rennen en fietsen.

Aerobics heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo leidt het tot gewichtsverlies, een verbeterde stemming en minder angstgevoelens.