Blijf op de hoogte

Groene dagbesteding bij dementie

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, (fysiek) geactiveerd worden, sociale contacten hebben en structuur in hun leven krijgen. Ook kunnen mantelzorgers hierdoor tot rust komen en krijgen zij tijd voor hun eigen activiteiten. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Wageningen University & Research.

Dagbesteding in de stad

Er zijn verschillende typen aanbieders van groene dagbesteding in de stad zoals sociaal ondernemers die dagbesteding aanbieden in een groene omgeving (bijv. stadsboerderij), verpleeghuizen die hun tuin openstellen en wijkbewoners die, samen met andere partijen, dagbesteding in een buurttuin aanbieden. Bij groene dagbesteding in de stad wordt een grote verscheidenheid aan activiteiten aangeboden zoals tuinieren, dierverzorging, wandelen, huishoudelijke activiteiten en creatieve activiteiten.

Welzijn bevorderen

Groene dagbesteding in de stad zorgt er volgens de deelnemers van dit onderzoek voor dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, (fysiek) geactiveerd worden, sociale contacten hebben, structuur in hun leven krijgen en beter eten. Ook geven zij aan het contact met natuur en dieren en de focus op het ‘gewone’ leven te waarderen. Op deze wijze kan groene dagbesteding de gezondheid en het welzijn van mensen met dementie bevorderen. Ook voor mantelzorgers is groene dagbesteding waardevol. Zij kunnen tot rust komen wanneer hun naaste naar de dagbesteding gaat, zij krijgen tijd voor hun eigen activiteiten en sociale contacten en voelen zich gerustgesteld als hun naaste het naar zijn of haar zin heeft bij de groene dagbesteding.

Groen in de directe omgeving

Aanbieders van groene dagbesteding in de stad lopen tegen verschillende uitdagingen aan. Ook zijn mensen met dementie en mantelzorgers vaak nog niet bekend met de mogelijkheid om deel te nemen aan groene dagbesteding in hun directe omgeving. Aanbieders wordt daarom aanbevolen om hun initiatieven beter kenbaar te maken en om hun leerervaringen met toekomstige aanbieders te delen. Groene dagbesteding is een waardevolle aanvulling op het aanbod van dagbesteding en sluit aan op gemeentelijk beleid op het gebied van langer thuis wonen en het creëren van een dementievriendelijke samenleving.

Het RIVM en Wageningen University & Research interviewden voor dit onderzoek mensen met dementie, mantelzorgers, aanbieders van groene dagbesteding en beleidsmedewerkers van gemeenten. De onderzoekers hebben gekeken welke vormen van groene dagbesteding in de stad er zijn, wat hiervan de kenmerken zijn en wat de waarde van groene dagbesteding in de stad is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Bron: RIVM

Gerelateerde artikelen

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Een nieuw geïdentificeerd mechanisme dat de potentiële oorzaak van Alzheimer en traumatisch hersenletsel blootlegt, heeft mogelijk ook geleid tot de ontdekking van een effectieve behandeling. Onderzoekers van Rutgers Robert Wood…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.