Blijf op de hoogte

Oorzaak en nieuwe behandeling voor Alzheimer gevonden?

Een nieuw geïdentificeerd mechanisme dat de potentiële oorzaak van Alzheimer en traumatisch hersenletsel blootlegt, heeft mogelijk ook geleid tot de ontdekking van een effectieve behandeling. Onderzoekers van Rutgers Robert Wood Johnson Medical School hopen met hun bevindingen een klinisch onderzoek te starten, om zo de behandeling bij mensen te testen.

Giftig eiwit door stress

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer is onbekend, maar een populaire theorie suggereert dat een eiwit (amyloïde-beta) langzaam een substantie opbouwt in de hersenen van patiënten. Deze substantie leidt na verloop van tijd tot een verminderde hersenfunctie. In een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Death & Disease, keek hoogleraar Federico Sesti echter naar een nieuw mechanisme. Onderdeel hiervan is een niet-amyloïd-bèta-eiwit, een zogeheten kaliumkanaal aangeduid als KCNB1.

Onder stressvolle omstandigheden in een door Alzheimer aangetast brein, bouwt KCNB1 op en wordt het giftig voor neuronen. Vervolgens bevordert het eiwit de productie van amyloïde-bèta. De opbouw van KCNB1-kanalen wordt veroorzaakt door een chemisch proces dat bekend staat als oxidatie.

KCNB1-kanalen dragen bij aan Alzheimer en hersentrauma

“Wetenschappers weten al heel lang dat cellen – tijdens het ouder worden of bij neurodegeneratieve ziekten – ‘vrije radicalen’ produceren. Dit zijn giftige moleculen die verloren elektronen in belangrijke onderdelen van de cel kunnen veroorzaken”, legt Sesti uit.

De studie wijst uit dat in hersenen die worden aangetast door Alzheimer, de opbouw van KCNB1 veel hoger is in vergelijking met normale hersenen. “Deze ontdekking werd gedaan door observatie van zowel hersenen van muizen als van de mens. Dat is belangrijk omdat veel wetenschappelijke studies niet verder gaan dan het observeren van dieren”, zegt Sesti. “Bovendien kunnen KCNB1-kanalen niet alleen bijdragen aan de ziekte van Alzheimer, maar ook aan andere stressaandoeningen. Zo bleek uit een recente studie dat ze ook gevormd zijn na een hersentrauma.”

Mogelijk nieuw medicijn

Bij Alzheimer en traumatisch hersenletsel wordt de opbouw van KCNB1 geassocieerd met ernstige schade aan de mentale functie. Als onderdeel van zijn ontdekking, testte Sesti met succes een medicijn bij muizen. Het medicijn wordt gebruikt om patiënten met leukemie te behandelen. “Onze studie laat zien dat dit medicijn en soortgelijke middelen mogelijk kunnen worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Dit is een ontdekking die de weg wijst naar het starten van een klinisch onderzoek om dit medicijn bij mensen te testen.”

Gerelateerde artikelen

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.