Blijf op de hoogte

‘Het gaat om het welzijn van onze bewoners’

Huis ter Leede is een protestantschristelijke woon-/zorgorganisatie in Leerdam. Men kan hier terecht voor verpleeghuiszorg met en zonder behandeling en dagopvang. In de regio biedt Huis ter Leede begeleiding, thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning, alarmering en maaltijdvoorziening. Op de eerste drie etages van het gebouw in Leerdam is De Kajuit gevestigd met zes huiskamers. In elke huiskamer wonen 8 mensen met dementie. Directeur/bestuurder Kees Schetters vertelt over de kwaliteitsslag die Huis ter Leede heeft doorgemaakt.

Op welke wijze is de kwaliteit op De Kajuit de afgelopen twee jaar verbeterd?

Schetters: “Management, personeel en familie hebben samen met Marja van Berkel, coach van het landelijke programma Waardigheid & Trots, een kwaliteitsslag kunnen maken op het gebied van basiszorg en persoonsgerichte zorg.”

Van Berkel: “We hebben Huis ter Leede ondersteund om de beweging te maken naar betere kwaliteit van zorg en een aanpak die meer gericht is op het welzijn van de individuele bewoner.”

Wat is het resultaat van dit traject?

Van Berkel: “De basiszorg is op orde, er is een grotere betrokkenheid en samenwerking met familie. Er zijn nu vier familiebijeenkomsten per jaar. Er wordt dan van alles besproken, maar ook samen met de bewoners taarten gebakken of een kersenboomgaard bezocht. De medewerkers kwamen met de wens meer rust tijdens de middagmaaltijd te creëren. Dat is gelukt. Eenvoudig door de deur dicht te doen en daar een bordje ‘Stilte’ op te hangen en medicijnen op een ander moment te delen. Ook de geruite tafelkleden in plaats van placemats en het boerenbontservies maken het een stuk huiselijker.”

Schetters: “We hebben nu, naast de verzorging, van 9.00 uur tot 21.00 uur een medewerker op elke huiskamer om eten en activiteiten te verzorgen. Ook hebben we een leerafdeling kunnen starten op twee huiskamers met mbo- en hbo-studenten. Een mooie kweekvijver voor nieuw zorgpersoneel, hier of elders.”

Van Berkel: “Bij de afsluiting van het Waardigheid & Trots-traject ontving Huis ter Leede een kunstwerk gemaakt door mensen met een beperking.”

Schetters: “Dit kleurige kunstwerk heeft een mooie plek in onze hal en heeft zelfs een naam: Wijsneus.”

Welk effect heeft het voor medewerkers en bewoners?

Schetters: “De meeste medewerkers werken met plezier omdat ze meer initiatief kunnen nemen. Er is meer personeel, waardoor er extra tijd is voor verzorging en gezelligheid. Het gaat om het welzijn van de bewoners en dat is toegenomen. Dat horen we van hun eerste contactpersonen en dat kun je ook zien. Neem bijvoorbeeld de gewenste gewichtstoename van veel bewoners, na de invoer van dekschalen in plaats van opgeschepte borden.”

Van Berkel: “Wat ik ook mooi vind is dat de meeste bewoners zichtbaar genieten van het koffiedrinken beneden in het restaurant en van de wekelijkse wandeling op woensdagmorgen, waaraan ook mensen uit de buurt deelnemen.”

En hoe nu verder?

Schetters: “We bouwen voort op wat we hebben bereikt. Ook werken we sinds kort met DCM (Dementia Care Mapping), waarbij gekeken wordt naar effectiviteit van verschillende benaderingswijzen bij mensen met dementie. Het gaat goed, maar het kan altijd beter.”

Meer informatie
www.huisterleede.nl
www.waardigheidentrots.nl

Gerelateerde artikelen

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.