Blijf op de hoogte

Kan de menopauze Alzheimer veroorzaken?

Het verlies van oestrogeen tijdens de overgang blijkt niet alleen de vruchtbaarheid van vrouwen te verminderen. Het maakt hen ook vatbaar voor de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift PlOS ONE.

Vrouwen groter risico

Uit eerdere studies was al gebleken dat vrouwen een groot risico hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Maar de onderliggende mechanismen waren nog onbekend. De wetenschappers wilden dit nader onderzoeken.

PET-scans bij vrouwen

Voor hun studie maakte het team gebruik van PET-scans om het brein van 43 vrouwen te onderzoeken. Zij waren tussen de 40 en 60 jaar oud. Van hen bevonden zich 15 in de premenopauzale fase, 14 in de perimenopauzale fase en 14 in de postmenopauzale fase.

De wetenschappers wilden bekijken hoe hun hersenen glucose verwerkten. Dit vormt de belangrijkste energiebron voor de hersencellen. Lagere niveaus van suiker vergroten iemands risico op Alzheimer.

Lager glucoseniveau

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat vrouwen die zich in de perimenopauzale en postmenopauzale fase bevonden een significant lager glucosemetabolismeniveau hadden dan degenen die zich in de premenopauzale fase bevonden.

Ook werden tekenen van mitochondriale disfunctie gevonden, wat betekent dat de hersencellen de energie niet goed konden verwerken. Dit was met name te zien bij vrouwen in de menopauze en perimenopauzale fase. Zij scoorden lager op geheugentesten.

Oestrogeentekort en Alzheimer

De onderzoekers denken dat het oestrogeentekort dat de menopauze karakteriseert verantwoordelijk kan zijn voor de cognitieve achteruitgang bij Alzheimer. Ze leggen uit dat dit te maken heeft met het feit dat hersencellen oestrogeenreceptoren hebben. Een afname van oestrogeen kan vervolgens voor een “hongerreactie” in de cellen zorgen. Dit kan leiden tot disfunctioneren.

Antioxidanten

De wetenschappers concluderen dat vrouwen na hun veertigste medische aandacht dienen te krijgen. Ook stellen zij dat ze voldoende antioxidanten nodig hebben om hun hersenactiviteit te beschermen en oestrogeenniveaus gezond te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van bepaalde voeding en voldoende te blijven bewegen.

Gerelateerde artikelen

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.