Blijf op de hoogte

Magnesiumgehalte wijst op dementie

55-Plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed hebben vaker dementie dan ouderen met normale waarden. Het risico op dementie is bij een afwijkende spiegel dertig procent hoger.

ERGO studie

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC op basis van het grootschalige bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek in Rotterdam. Voor het eerst tonen onderzoekers deze relatie aan in een studie bij mensen en vinden daarmee mogelijk een nieuwe risicofactor voor dementie. De resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Nieuw aanknopingspunt

Onderzoekster Brenda Kieboom: “Het kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. Bijzonder is dat we verschil zien in risico bij gezonde mensen met redelijk normale waarden. We denken dat het risico nog groter dan 30 procent kan zijn bij mensen met een echt magnesiumtekort of -overschot in het bloed.

Dementie oorzaak een op de tien sterfgevallen
Lees ook: Dementie oorzaak een op de tien sterfgevallen

Makkelijk beïnvloedbaar

Daar komt bij dat magnesiumspiegels makkelijk zijn te beïnvloeden met magnesiumrijke voeding of supplementen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s.”

Vervolgonderzoek

“Belangrijk is dat we ondanks onze bevindingen nog niet kunnen zeggen of een afwijkende magnesiumspiegel een beïnvloedbare oorzaak is van dementie”, zegt mede auteur en hoogleraar neuro-epidemiologie Arfan Ikram. “Daarvoor is vervolgonderzoek nodig. Magnesium is één van de vele oorzaken van dementie, die vaak in samenhang en in wisselende combinaties tot de ziekte leiden. Maar het magnesiumgehalte meten bij ouderen op gezonde waarden kan geen kwaad in het kader van dementie.”

Bron: Erasmus MC

Gerelateerde artikelen

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.