Blijf op de hoogte

Risico op dementie kleiner voor getrouwde mensen

Getrouwde mensen lopen minder risico om dementie te ontwikkelen dan levenslange vrijgezellen. Dat blijkt uit een observatie van vijftien studies door wetenschappers van the University of Singapore.

Vrijgezellen meer risico

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers vijftien studies over dementie en burgerlijke staat. In totaal bekeken zij de gegevens van 800.000 deelnemers, afkomstig van Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa.

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat levenslange vrijgezellen 42 procent meer risico liepen om dementie te ontwikkelen dan getrouwde mensen. Dit resultaat was onafhankelijk van leeftijd en geslacht. Daarnaast bleken ook weduwen 20 procent meer kans te hebben op de aandoening. Voor gescheiden mensen was geen verschil zichtbaar, hoewel het team denkt dat dit te maken kan hebben met het kleine aantal scheidingen uit de dataset.

Verrassend genoeg bleken de resultaten voor vrijgezellen te veranderen in het geval het team uitsluitend de meest recente onderzoeken in achting nam. Hun risico op dementie daalde in dat geval naar 24 procent.

Trouwen en dementie

Hoewel er sprake lijkt te zijn van een duidelijk verband, benadrukken de onderzoekers dat er nog geen vaststaand feit is aangetoond. Zo waren de geanalyseerde studies slechts observaties, waardoor het niet mogelijk was om causale conclusies te trekken. Ook hadden ze geen informatie over de scheidingsduur.

Voordelen van getrouwd zijn

De wetenschappers veronderstellen dat er een aantal manieren zijn waarop mensen profiteren van een huwelijk. Zo hebben partners over het algemeen meer sociale interactie, wat hun brein ten goede komt. Sociale activiteiten helpen je hersenen om een bepaald niveau van cognitieve handigheid te bereiken. Als gevolg hiervan stijgt het vermogen om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te compenseren. Ook blijken mensen die bijvoorbeeld 25 jaar getrouwd zijn, sneller te kiezen voor een gezonde levensstijl. Ze nemen vaker deel aan sportieve activiteiten, drinken en roken minder.

Ongehuwd blijven heel gewoon

Het feit dat het dementierisico voor vrijgezellen in de loop der tijd is afgenomen, verklaren de wetenschappers door het feit dat ongetrouwd blijven nu veel normaler is geworden. Vroeger waren de mensen die geen partner hadden degenen die lastig communiceerden en dachten. Zij hadden hierdoor al een hoger risico op dementie. Tegenwoordig is vrijgezel blijven echter veel minder verbonden aan cognitieve problemen.

Volgens de onderzoekers blijft het een uitdaging hoe de observaties kunnen worden vertaald naar een effectief middel om dementie te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…

“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…

Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…

Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.