Nieuw onderzoek toont aan dat er mogelijk gezondheidsvoordelen kleven aan het eten van bepaalde soorten pure chocolade. Dit werd aangetoond door de resultaten van twee studies die op de jaarlijkse bijeenkomst van in San Diego werden gepresenteerd. Uit de onderzoeken bleek dat het eten van pure chocola met een hoge concentratie cacao (minimaal 70% cacao, 30% biologische rietsuiker) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en weerstand.

Positieve impact van cacao

Hoewel het algemeen bekend is dat cacao een belangrijke bron van flavonoïden is, is dit de eerste keer dat de effecten bij proefpersonen is onderzocht om te bepalen hoe cacao de cognitieve, endocriene en cardiovasculaire gezondheid kan ondersteunen.

Lee S. Berk, onderzoeker psychoneuro-immunologie en voedingswetenschap aan de Loma Linda Universiteit, was hoofdonderzoeker in beide onderzoeken. “Jarenlang hebben we gekeken naar de invloed van pure chocolade op neurologische functies vanuit het oogpunt van suikergehalte: hoe meer suiker, hoe gelukkiger we zijn”, aldus Berk. “Dit is de eerste keer dat we naar de impact van grote hoeveelheden cacao in kleine doses zoals een gewone chocolade reep op mensen kijken, gedurende korte en lange perioden. De resultaten zijn bemoedigend. De studies laten zien dat hoe hoger de concentratie van cacao, hoe positiever de impact op cognitie, geheugen, stemming, weerstand en andere gunstige effecten.”

Antioxidant en ontstekingsremmend

De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.

Verder onderzoek nodig

Berk benadrukt dat de resultaten verder onderzoek vereisen, met name om de significantie van deze effecten voor afweercellen en de hersenen in grotere studiepopulaties te bepalen. Vervolgonderzoek is opgezet naar de mechanismen die mogelijk betrokken zijn bij de oorzaak-en-gevolg-gedragsrelatie tussen de hersenen en cacao in deze hoge concentratie.